array_key_exists(): Using array_key_exists() on objects is deprecated. Use isset() or property_exists() instead in /home/fabkb/public/html/Ip/Internal/Translations/JsonLoader.php:48array_key_exists(): Using array_key_exists() on objects is deprecated. Use isset() or property_exists() instead in /home/fabkb/public/html/Ip/Internal/Translations/JsonLoader.php:48assert(): Calling assert() with a string argument is deprecated in /home/fabkb/public/html/Ip/Internal/Revision.php:44 Aktuellt, inspiration och tips till hemmet | Kronoby bostäder
Tel: 040-4856 212 (vardagar kl 9-16) 

bastun stängd tillsvidare

25.3.2020 

Husbolagets bastun i Kronoby och Nedervetil  är stängda tillsvidare pga Corona-viruset. 

Corona information

16.3.2020 

Beslut och rekommendationer med anledning av undantagstillståndet.
Läs mer

vattnet avstängt 19.11 vid båskgränd

15.11.2019 

Huvudvattenkranen vid Båskvägen 5 kommer att bytas tisdagen den 19 november, och därför är vattnet avstängt mellan kl. 9.00 - 14.00 vid Båskvägen 1, 3 och 5. Vi beklagar de eventuella olägenheter som detta medför.

levande ljus

21.10.2019

Mysbelysning hör till den mörka årstiden. När det gäller levande ljus, vill vi dock påminna om följande:

 • lämna aldrig levande ljus utan uppsikt.
 • se till att ljuset står på ett stadigt underlag och inte som på bilden ovan!
 • använd endast ljusstakar i material som inte kan börja brinna (t.ex keramik, sten eller liknande)
 • dekorera ljusstaken endast med icke brännbart material (t.ex sand, sten, glas, snäckor)
 • ställ inte ljuset för nära gardiner eller på tv:n
 • placera aldrig många värmeljus tätt tillsammans på en bricka
 • sätt upp en post-it lapp på insidan av din ytterdörr med en påminnelse om att släcka ljusen!

tips för en lyckad fest i hyreshus

22.5.2019 

Festernas årstid är inne - under våren och försommaren firas många examensfester, konfirmationer och familjefester. Att fira lyckliga tilldragelser hör till livet, och att ordna små familjefester i sitt eget hem hör naturligtvis också till varje hyresgästs rättigheter. Här hittar du 5 tips hur du ordnar en fest utan att tära på grannsämjan! Läs mer

5 saker som inte hör hemma i diskhon

 9.4.2019

Vissa saker ska absolut inte spolas ner i avloppet! Här är de viktigaste listade:

 • Fett och olja   Allt fett som är flytande stelnar när det kommer i rören - och i det här fallet fungerar inte ens hett vatten. När fettet väl svalnat, stelnar det och bildar en propp hård som sten.  Torka istället ur stekpannan med hushållspapper innan du diskar den. Kom även ihåg att inte heller oljor från t.ex tonfisk- och fetasalladsburkar inte hör hemma i avloppet.
 • Matrester  När du står mitt i matlagningen är det lätt hänt att även matrester som t.ex  mjöl, spagetti och lök slinker ner i diskhon, men då är det stor risk att de fastnar i rören vilket gör att stopp bildas mycket lättare. Mjöl blir som cement i rören!
 • Råa ägg   Om du spolar varmt vatten efter att du låtit rått ägg slinka ner i diskhon, blir det omelett i vattenlåset. 
 • Kaffesump   Kanske har du hört att kaffesump i diskhon river bort beläggningar i rören?  Det är en myt - kombinationen av gammalt fett och kaffesump resulterar lätt i en propp. Värst är sumpen från kokkaffe. 
 • Stearin  Det här låter självklart, men faktum är att det lätt händer ändå, när man städar bort efter en middag eller kanske står och diskar sina ljusstakar. Även om det bara är lite stearin varje gång, så kommer det förr eller senare att orsaka stopp i avloppet. 

vad gör en disponent riktigt?

 25.3.2019

Det kan vara lite oklart för många vad en disponent gör. Vad är en disponents arbetsuppgifter och vad hör till fastighetsservicen? Läs mer 

Bergvärme till hembovägen 4

22.3.2019 

Radhusen vid Hembovägen 4 i Nedervetil får bergvärme. Installationen görs av KS-Geoenergi i tre skeden under våren. Fyra hål har borrats under första skedet (vecka 11). Själva bytet av värmesystemet sker under sommaren. 

Hyreslägenhet och husdjur

20.3.2019 

Husdjur är välkomna i Kronoby bostäders lägenheter då reglerna följs och ägarna tar sitt ansvar.

Kronoby bostäder har dock några hyreslägenheter där husdjur är förbjudna, eftersom vi som vill att lägenheterna ska lämpa sig för allergiker. Förbud mot husdjur står i så fall skrivet i hyresavtalet.

Ägaren bör plocka upp efter sina husdjur på gårdsplanen. Enligt ordningslagen är djurägaren skyldig att se till att hundens exkrementer inte lämnas kvar i miljön inom en tätort på ett område som underhålls. Detta tolkas också att gälla husbolagens gårdsplaner. Hunden ska hållas kopplad inom tätorter.

Ifall grannens hund ylar och skäller endast då ägaren är borta, är din granne inte nödvändigtvis medveten om sin hunds beteende. Då lönar det sig att berätta det för hundägaren. För det mesta hittas en lösning genom att diskutera med grannen personligen.

Har du husdjur i din lägenhet ansvarar du för att de inte stör dina grannar.

Skador förorsakade av husdjur ersätts av hyresgästen i sin helhet.

förebygg vattenskada

8.3.2019 

Vattenskador är de vanligaste och dyraste skadorna som uppkommer i fastigheter. I köket är den vanligaste vattenskadan en läckande diskmaskin, kyl eller frys och läckage under diskbänken. Ta kontakt med fastighetsservicen vid respektive enhet om du misstänker att kylen eller frysen läcker.

Ta en titt under diskbänken allt emellanåt för att se att allt är som det ska. Lämna aldrig fönster och dörrar öppna under den kalla årstiden, så att rören kan frysa till följd av det. Vattenskador i badrum kan förebyggas genom att fastighetsservicen genast meddelas om kranar, avlopp eller wc-stolen läcker. Rengör också golvbrunnen regelbundet. 

Kom ihåg att tillstånd av Kronoby bostäder behövs för att installera en diskmaskin, och installationen bör utföras av en behörig fackman.

Vattenskador som hyresgästen vållat leder till ersättningsskyldighet.