assert(): Calling assert() with a string argument is deprecated in /home/fabkb/public/html/Ip/Internal/Revision.php:44 isannoitsija
040-4856 212 ( arkisin klo 9-16.00)

mitä isännöitsijä oikein tekee?

Asukkaalle saattaa olla hieman epäselvää mitä isännöitsijä käytännössä tekee. Mikä on isännöitsijän rooli ja mikä on huoltoyhtiön tehtävä?

- Isännöitsijän rooli on johtaa taloyhtiötä hallituksen antamien ohjeiden mukaisesti. Tehtävät voivat vaihdella taloyhtiön typpin, koon ja hallituksen toiveiden mukaan, kertoo Fastighets Ab Kronoby bostäderin isännöitsijä Annika Sandbacka. Isännöitsijän tärkeimmät tehtävät taloyhtiössä, kuten asunot-osakeyhtiölakikin määrää, ovat kuitenkin: 

1. taloyhtiön hallinto

Taloyhtiön hallinnosta huolehtimiseen kuuluvat hallitus- ja yhtiökokoukset, talouden suunnittelu, sopimusten hallinta, vakuutukset sekä erilaiset juridiset kysymykset.

2. taloyhtiön taloudesta huolehtiminen

Isännöitsijän vastuulla on huolehtiminen kirjanpidon lainmukaisuudesta ja siitä, että varainhoito on järjestetty luotettavasti. Isännöitsijän tehtävänä on siis huolehtia että taloyhtiön arki sujuu. Tämä tarkoittaa mm asukasluettelon ylläpitoa, laskujen maksamista, lainanhallintaa sekä vuokrareskontran hoitamista. Kirjanpitäjä Anna-Maria Forss hoitaa Kronoby bostäderin kirjanpidon.  

3. asumisen palvelut

Vuokrauksen ja asumispalveluiden johtaminen ja kehittäminen. Päivittäisten asioiden hoitaminen kuten esimerkiksi asuntojen markkinointi ja esittelyt, vuokrasopimuksien tekeminen,  asuntojen irtisanominen sekä asukastiedottaminen kuten esimerkiksi autopaikkojen hallinta  ja muuttoilmoitukset. 

4. kiinteistön hoitaminen

Kiinteistön pitkän tähtäimen kunnossapitosuunnitelman tekeminen, projektien hankinta ja valvonta,  päivittäisestä korjaus- ja kunnossapitotoiminnasta huolehtiminen.

- Isännöitsijä ei siis ole kiinteistönhoitaja/kiinteistöhuolto, joka konkreettisesti harjoittaa kiinteistönpitoa, Annika Sandbacka sanoo. Kiinteistönhoitajan tai kiinteistöhuollon tehtävä on hoitaa juoksevat kunnossapito- ja huoltotyöt.  Kiinteistönhoitaja/kiinteistöhuolto vastaa esimerkiksi pihan kunnossapidosta kuten kiinteistön pienestä korjaustöistä, nurmikonleikkuusta, lumitöistä sekä pihojen hiekoittamisesta. Tehtäviin kuuluvat myös äkilliset vikatilanteet, porraskäytävän ja postilaatikon nimitaulun päivittäminen, ja jos avain on unohtunut sisälle asuntoon, tulee asukkaan soittaa kiinteistönhoitajalle/kiinteistöhuollolle.